Zelfregulering vraagt om optimaal intern toezicht

Zoals u bekend werkt de goede-doelensector in het verlengde van bestaande wet- en regelgeving en ANBI-eisen aan een versterking van ‘good governance’. Het belangrijkste instrument daarvoor is de Erkenningsregeling voor goede doelen. Het vaststellen van normen daarvoor geschiedt door de commissie Normstelling.

In deze commissie zitten vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke groeperingen met als doel een onafhankelijke normstelling te waarborgen. De normen van de Erkenningsregeling zijn flexibel. Ze worden met regelmaat onder de loep genomen en waar nodig door de commissie Normstelling aangescherpt. Daarbij worden de deelbelangen van gevers, donateurs en de sector zorgvuldig afgewogen evenals het algemeen maatschappelijk belang.

Nu de Samenwerkende Brancheorganisaties in de Filantropie hun samenwerking anders inrichten en de SFB-code als zodanig vervalt, krijgt de Erkenningsregeling in samenspraak met betrokkenen – vertegenwoordigers van CBF, GDN en ITGD – een flinke uitbreiding over het interne toezicht op goede doelen. ITGD is uiteraard zeer content met deze verankering van haar missie in een regeling die zich bij voorkeur leent als code.  

ITGD gaat nog een stap verder. De stichting heeft de intentie om, samen met de Universiteit Leiden, langjarig onderzoek te doen naar het functioneren van het systeem van zelfregulering in het algemeen en de rol daarin van intern toezicht op goede doelen in het bijzonder. Voor de hand liggende invalshoeken zijn – naast de wens om een scherper beeld te krijgen van het systeem van zelfregulering – bezoldiging, kennisniveau en betrokkenheid van de leden van raden van toezicht.

Aan onderzoeksvragen geen gebrek. Hoe worden intern toezichthouders zich nog beter bewust van het feit dat professioneel toezichthouden niet iets is wat je er even bij kunt doen? Is de sector gebaat bij selectie aan de poort, een puntenstelsel voor een beperking van het maximale aantal functies per toezichthouder? En bij meer aandacht voor permanente educatie? Stuk voor stuk actuele en relevante vragen. Er is nog een wereld te winnen. 

Zeker: er gaat al veel goed, maar er zijn ook verbeterpunten. Hoe legt de RvT in verslagen verantwoording af over zijn functioneren? Met andere woorden: wat is de bijdrage van de RvT? Worden dilemma’s benoemd? En hoe staat het met het oplossend vermogen in de boardroom? Hoe belemmerende routines te doorbreken? ITGD blijft schaven aan de professionalisering van intern toezicht op goede doelen. Ook in 2024.

Namens het bestuur van ITGD wens ik u een succesvolle afronding van uw activiteiten dit jaar en inspiratievol toezicht in 2024.

Franck Erkens (voorzitter ITGD) E-mail: fe@itgd.nl

Vorige
Vorige

Bedrijven kunnen leren van goede doelen

Volgende
Volgende

De audit commissie; “Het nut van de audit commissie.”