De hamer van Jan van Berkel

In elke nieuwsbrief stelt ITGD vijf vragen aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van een bij ITGD aangesloten fonds. Dit keer: Jan van Berkel, voorzitter van de RvT van Goede Doelen Nederland.

1. Wat was uw persoonlijke en professionele motivatie om voorzitter te worden van deze goededoelenorganisatie?

Ik ben overtuigd van het grote maatschappelijke belang van goede doelen en trots op hun belangrijke rol en impact in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. Als directeur van een goed doel wilde ik graag ook invloed uitoefenen op de maatschappelijke context waarin goede doelen hun werk doen. Ik was in 1995 als directielid bij Oxfam Novib betrokken bij de oprichting van de VFI, Vereniging Fondsenwervende Instellingen, de voorloper van Goede Doelen Nederland. Toen ik na een periode van consultancywerk directeur werd bij de Leprastichting werd ik weer actief. In 2016 werd ik door de ledenvergadering van Goede Doelen Nederland benoemd als voorzitter.

2. Welke onderwerpen staan momenteel hoog op de agenda? Voor welke uitdaging(en) staat de organisatie en welke rol speelt de raad van toezicht daarbij?

  • De overgang bij Goede Doelen Nederland van een bestuurs- naar een RvT model. Eind dit jaar wordt die een feit.

  • Werving van enkele externe leden voor de nieuwe RvT.

  • Moresprudentie, het bevorderen van reflectie op praktische keuzes van bestuurders op gebieden waarin de codes en normen van de Erkenning nog geen houvast bieden.

  • Wet- en regelgeving die (ongewenste ) belemmeringen opwerpt voor goede doelen. Het Bestuur denkt mee en bevraagt / beoordeelt de strategie die Goede Doelen Nederland in SBF verband mede voert.

  • Stimuleren van divers en passend aanbod aan grote en kleinere leden van Goede Doelen Nederland.

  • Meedenken hoe Goede Doelen Nederland kan bijdragen om het bereik van de Erkenningsregeling verder uit te breiden buiten onze ledenkring.

3. Wie ziet u als de belangrijkste stakeholders van de organisatie en hoe houdt u voeling met wat er bij hen leeft?

a. De ruim 200 goede doelen die lid zijn van Goede Doelen Nederland en zij die nog lid kunnen worden. Wij behartigen hun belangen bij overheid, politiek, wetenschap, de brede filantropi- sche sector en dienstverlenende bedrijven. En we dragen bij aan professionalisering van onze leden. Ik ontmoet regelmatig bestuurders van leden en we hebben net weer een ledentevre- denheidsonderzoek gehouden.

b. De Nederlands samenleving. Zonder vertrouwen van publiek en andere sectoren in goede doelen zijn wij nergens. Goede Doelen Nederland financiert en adviseert mede het VU onderzoek Geven In Nederland.

c. De overheid, met name het Ministerie van J&V, dat onze contacten met de rijksoverheid coördineert. En de Belastingdienst die de voor onze leden belangrijke Giftenaftrek beheert. Belangrijk thema is waken tegen toenemende regeldruk waaraan goede doelen steeds meer energie en capaciteit moeten besteden.

d. Kamerleden met vragen en ideeën over filantropie en hoe de sector haar werk doet. Als voorzitter van SBF heb ik regelmatig contact met ministeries en Kamerleden.

4. Welke expertise wordt de komende jaren belangrijk voor toezichthouders van goede doelen?

  • Affiniteit met de veranderende wereld van donateurs, zij zijn bepalend voor de continuïteit van het werk van goede doelen.

  • Toezicht dat sturing op impact stimuleert en bevraagt.

  • Stimuleren van innovatie en samenwerking tussen goede doelen en andere maatschappelijke spelers om impact te vergroten.

  • Netwerken bij overheid, politiek en andere sectoren om bestuurders ingangen te helpen vinden.

  • Kennis van risicobeheersing bijv in ICT / cyber security.

5. Wat kan er beter op het gebied van toezicht van goede doelen?

Er zouden veel meer goede doelen lid moeten worden van ITGD. Na jarenlange investeringen in professionaliteit van bestuurders, directies en medewerkers is het hoog tijd dat ook de intern toezichthouders op goede doelen werken aan hun professionaliteit en aan begrip van de uitdagingen die op de sector afkomen, zoals het belang van impact, kritiek van publiek en media op intensieve wervingscampagnes, veranderingen bij vrijwilligers, risico’s in ICT. ITGD biedt een uitstekend platform voor collegiaal contact, netwerken en kennisontwikkeling van toezichthouders bij goede doelen.

Link: Goede Doelen Nederland

Jan van Berkel (68)

Voorzitter RvT Goede Doelen Nederland sinds 2016

Hoofdfunctie: Zelfstandig

Rest toezichtportefeuille:

  • Voorzitter Stichting Diensten voor Goede Doelen

  • Voorzitter SBF, Samenwerkende Brancheorganisaties

  • Voorzitter Nederlandse Haendelvereniging

Vorige
Vorige

De Hamer van Anita van der Wal

Volgende
Volgende

‘Filantropische fondsen moeten laten zien dat ze geen quasi-overheid zijn.'