De Hamer van Anita van der Wal

In elke nieuwsbrief stelt ITGD vijf vragen aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van een bij ITGD aangesloten fonds. Dit keer: Anita van der Wal, Voorzitter van de Raad van Toezicht van Wilde Ganzen.

1. Wat was uw persoonlijke en professionele motivatie om voorzitter te worden van deze goededoelenorganisatie?

Armoedebestrijding zoals Wilde Ganzen dat doet met ‘klein project, groot verschil’ spreekt me enorm aan. Heel gericht met particuliere initiatieven van bevlogen mensen impact maken waar het nodig is. En tegelijkertijd ervoor zorgen dat mensen en landen meer zelfredzaam worden. Zo worden mensen met het Change the Game programma getraind om ter plekke zelf geld te werven zodat ze minder afhankelijk worden van buitenlandse hulp. Ook na 6 jaar ben ik nog steeds onder de indruk. En ik vond het interessant om voorzitter te worden van een RvT team in een nieuwe samenstelling, zodat we samen als team verder kunnen groeien en bouwen met Wilde Ganzen.

2. Welke onderwerpen staan momenteel hoog op de agenda?Voor welke uitdaging(en) staat de organisatie en welke rol speelt de raad van toezicht daarbij?

Armoedebestrijding is en blijft noodzakelijk. De organisatie is nu bezig met een Theory of Change om daarin haar richting voor de komende jaar te bepalen en vorm te geven. Niet alleen met de initiatieven vanuit Nederland, maar er wordt ook hard gewerkt om ook lokale initiatieven en netwerken die armoede willen bestrijden te stimuleren om meer stem te krijgen en zich slim te organiseren. Dus inhoudelijk en organisatorisch zeer uitdagend. Als Raad van Toezicht proberen we Wilde Ganzen scherp te houden en het goede gesprek te blijven voeren over welke ontwikkelingen er zijn en hoe je daar als Wilde Ganzen je keuzes en zorgvuldige en verantwoorde afwegingen in maakt om echt het verschil te maken.

3. Wie ziet u als de belangrijkste stakeholders van de organisatie en hoe houdt u voeling met wat er bij hen leeft?

Mensen die in armoede leven, mensen en organisaties die hen als ‘aanpakker’ willen helpen en ondersteunen zijn stakeholders. Daarnaast maken particulieren, bedrijven en fondsen het werk als donateur van Wilde Ganzen mogelijk. Niet in de laatste plaats zijn er specifieke programma’s met diverse partners die vanuit de overheid worden gefinancierd. Als Raad van Toezicht gaan we in gesprek met stakeholders en laten we ons graag informeren over wat loopt en speelt door mensen die zich hiervoor inzetten.

4. Welke expertise wordt de komende jaren belangrijk voor toezichthouders van goede doelen?

Er is momenteel best veel discussie over de aard en het bestaan van goede doelen, al dan niet terecht. Als toezichthouder hebben we de taak om ons ervan te vergewissen dat de maatschappelijke missie boven elke twijfel verheven is. En dat het geld en het werk daar terecht komt waar het nodig is. Niet in de laatste plaats zien we erop toe dat de verantwoording daarover zorgvuldig en transparant zijn en is de integriteit van handelen overduidelijk. Als je dan ook nog veel in het buitenland doet, stelt dat behoorlijke eisen aan de checks en balances.

5. Wat kan er beter op het gebied van toezicht van goede doelen?

Zelf ben ik als toezichthouder in de corporatiesector en de onderwijssector actief. Daar is al langer de ontwikkeling gaande naar meer geprofessionaliseerd toezicht. Er is in de goede doelen sector nog wel wat te winnen hierop, maar daaraan werken maakt deze mooie sector alleen maar nog mooier en sterker. Ik gun de sector een stevig élan in bestuur en toezicht.

Naam en leeftijd: Anita van der Wal (57)

Voorzitter Raad van toezicht bij:

  • Wilde Ganzen Voorzitter sinds: september 2021

Hoofdfunctie en rest toezichtportefeuille:

  • Directeur en managing partner adviesbureau QuatroSpect

  • Lid Raad van Toezicht KWH

  • Lid Raad van Toezicht Studiekeuze123

  • Lid Raad van Toezicht MBO Rijnland (tot 1 september)

Vorige
Vorige

Impressie Masterclass Integriteit en Duurzaamheid

Volgende
Volgende

De hamer van Jan van Berkel