Sophie Bijloos
Algemene informatie
Functie
Organisatie
Werkgebied
: Raad en daad in het maatschappelijk domein
: Governance Kompas
: In overleg (uitvalsbasis: Den Haag)
Contactgegevens
Nummer
Website
Introductie
Sophie Bijloos is eigenaar van netwerkorganisatie Governance kompas, juriste, filosofe, beleids- en opiniemaker en werkt als adviseur, interimmer, spreker en gespreksbegeleider in het maatschappelijk domein: zorg, welzijn, onderwijs, opvang …. Ze werkt samen met organisaties aan het invulling geven aan medezeggenschap, het meedenken over strategie en de implementatie daarvan, het mee creëren van nieuwe, toekomstbestendige organisaties en organisatievormen, het ontwerpen van personeelsbeleid vanuit goed werkgeverschap en eigen verantwoordelijkheid en het vertalen van wet- en regelgeving naar zinvolle bijdragen aan de te leveren zorg. Daarnaast bestaan haar werkzaamheden uit het spreken op congressen, het doen van onderzoek, het evalueren en professionaliseren van raden van toezicht en bestuur.
Werkwijze
De evaluatie bestaat uit vier delen:
Voorbereiding: relevante documenten bestuderen en interviews met relevante gesprekspartners, eventueel vragenlijst;
Evaluatiemoment: een sessie van 2 tot 4 uur waarin op basis van de voorbereiding zaken worden verdiept;
Terugkoppeling: Sophie maakt een reflectieverslag.
Terugkommoment: Sophie observeert na ongeveer een half jaar en geeft terug wat ze ziet in relatie tot wat er tijdens de evaluatie is besproken.
In overleg is dit nader in te vullen: het is maatwerk.
Basisfilosofie: evalueren is ontwikkelgericht: het gaat om de volgende stap die de raad kan maken, het doorontwikkelen van het toezicht. Vanuit de gedachte dat er altijd ruimte is om te leren.
Bij het (bege)leiden van een gesprek, brengt Sophie verdieping aan door het stellen van de juiste vragen en door het perspectief van het gesprek te verbreden. Zo organiseerde Sophie een maandelijks gesprek tussen zorgbestuurders en zorgverleners over een dilemma van zorgbestuurders aan de hand van een filosoof. Bijvoorbeeld deze: Mag je en kan je fouten maken in de zorg? met filosoof Aristoteles als leidraad. Sophie is in staat om op respectvolle wijze lastige onderwerpen bespreekbaar te maken. Hierbij combineert zij technieken van het gespreksleiderschap (zoals moreel beraad) met inhoudelijke inbreng vanuit haar achtergrond. In de evaluatie van een raad van toezicht leidt deze combinatie tot uitdagende (existentiële) vragen en gesprekken en het vormgeven van mogelijke praktijkbestendige oplossingsrichtingen. In het bijzonder bij een koerswijziging, organisatieherinrichting, herijking van de rolvervulling als raad van toezicht of verschil van inzicht tussen de bestuurder en/of toezichthouders begeleid Sophie richting een goede weg voorwaarts.
Relevante ervaring en opleiding
Ervaring
2021 - heden: Evaluator
Vereniging van toezichthouders in de zorg (NVTZ)
2023 - heden: Eigenaar
Netwerkorganisatie Governance kompas
2019 - 2023: Partner
Adviesbureau Bosman & Vos
2019: Bestuurslid
Stichting Scheidsgerecht Gezondheidszorg
2013 - 2019: Bestuurssecretaris
NVZD – Vereniging van bestuurders in de zorg
Scholing
2022 - 2023: Interveniëren in interactiepatronen
Shirine Moerkerken, Martijn van Oorschot
2013 - 2019: Promotieonderzoek (PhD)
Erasmus School of Health Policy & Management
2015: Kwalitatief interviewen - Gesprekstechnieken en focusgroepbegeleiding
Erasmus Universiteit
2009 - 2010: Interculturele communicatie
Rode Kruis en Immigratie en Naturalisatiedienst
2009 - 2010: Communicatievaardigheden, mediation, adviseren
Eiffel BV
2006 - 2008: Master Rechten (LLM)
Universiteit van Amsterdam
2001 - 2006: Bachelor Filosofie & Master Geschiedenis (MA)
Universiteit Utrecht
Referentie
Referentie van voorzitter RvT Eddee Zorgverlening & Samen: "Na een voorgesprek met mij als voorzitter en een gedegen voorbereiding (waaronder document analyse) is Sophie het gesprek met de gehele Raad aangegaan, waarbij de bestuurder voor een klein deel aanwezig was. Sophie kunnen we typeren als een prettige persoonlijkheid die duidelijk in staat is het kader uit te leggen, de verwachtingen helder te maken, die goed het proces bewaakt en zorgt dat de scherpte wordt opgezocht. Sophie brengt rust, is professioneel en inlevend: een mooie combinatie!
Op een creatieve manier verkregen we inzichten. Door het laten benoemen van ondergrenzen met daarbij de werkvorm 'zitten en staan', werd duidelijk hoe we hier onderling over dachten. Haar werkwijze typeren we als methodisch: gedegen voorbereiding, analytisch en ruimte gevend als het kan en structurerend als het moet. Sophie heeft ons als RvT geholpen om meer de scherpte/diepte op te zoeken op een hele prettige en professionele manier. Het verslag achteraf was helder en concreet.
Deze begeleide zelfevaluatie maakt dat we verder kunnen gaan met het zetten van nieuwe professionele stappen als toezichthoudend orgaan."