Giftenaftrek. Onderzoek onder elkaar

Om uw controlerende en adviserende rol als toezichthouder van een goed doel optimaal te vervullen en de belangen van de organisatie te behartigen, is het essentieel dat u op de hoogte blijft van ontwikkelingen rondom de giftenaftrek.

1. U moet rekening houden met de grote impact die de giftenaftrek heeft op de financiering van goede doelen. Veranderingen hierin kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de inkomsten en stabiliteit van uw organisatie.

2. Als toezichthouder dient u te anticiperen op mogelijke wijzigingen in wet- en regelgeving die de financiële positie van het goede doel kunnen beïnvloeden. Kennis over de giftenaftrek stelt u in staat om proactief te adviseren over risico's en kansen.

3. Inzicht in hoe de giftenaftrek geefgedrag stimuleert, helpt u om de fondsenwervingsstrategie van de organisatie te beoordelen en waar nodig bij te sturen.

4. Bij besluitvorming over de toekomststrategie van het goede doel is uw kennis over de fiscale context waarin donateurs opereren van groot belang. Dit stelt u in staat om weloverwogen besluiten te nemen.

 

Actuele rapporten en artikelen

Er wordt op dit moment vanuit verschillende hoeken geschreven over de giftenaftrek. Op 21-03-2024 is het rapport “Geven en nemen. Evaluatie giftenaftrek 2016-2021” gepubliceerd door SEO Economisch Onderzoek. Goede Doelen Nederland en CIO hebben gevraagd aan een commissie van deskundigen onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan om naar dit onderzoek te kijken. Tevens heeft deze commissie naar de beoogde bezuinigingen op de giftenaftrek gekeken.

Deze commissie heeft hun bevindingen beschreven in het rapport “Advies behoud giftenaftrek” dat is uitgekomen op 24 juni 2024. De Dikke Blauwe heeft de bevindingen samengevat in een artikel verschenen op 8 augustus 2024. Lees alle artikelen via onderstaande links:

1.       Geven en nemen. Evaluatie giftenaftrek 2016-2021

2.       Advies behoud giftenaftrek

3.       Repliek op SEO-rapport 'Geven en nemen'. Samenvatting diagnose van de commissie Rinnooy Kan

Nynke Runia, bestuurslid ITGD, nr@itgd.nl

Vorige
Vorige

Stembus voor DDB100 geopend

Volgende
Volgende

Consultatie Fiscale Verzamelwet 2026